Salderen, wat is dat eigenlijk? En hoe werkt het?

Salderen is het verrekenen van de stroom die je zelf hebt gemaakt en teruggeleverd, met je energie rekening. Het recht op saldering is wettelijk vastgelegd. Alle energieleveranciers zijn verplicht daaraan mee te werken. De salderingsregeling is ingesteld om particulieren die hun eigen stroom produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen, maximaal te laten profiteren van hun eigen stroomproductie.

De reden daarvoor is eenvoudig. Productie en verbruik van zonnestroom lopen niet gelijk op. Overdag produceer je de meeste stroom, terwijl mensen dan het minste verbruiken. ’s Ochtends bij het opstaan en ’s avonds na terugkomst van werk en school is het verbruik juist hoog en je zonnestroomproductie laag of zelfs niet aanwezig.

Als je overdag meer stroom produceert dan je verbruikt, lever je die terug aan het electriciteitsnetwerk en ben je het kwijt. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je de teruggeleverde stroom in een jaar mag verrekenen met je stroomrekening. Voor elke kWh die je teruglevert ontvang je van je energieleverancier dezelfde prijs als de prijs die je zelf betaald, inclusief energiebelasting en BTW.

Voor een particuliere consument die niet meer dan 10.000 kWh per jaar verbruikt en die gebruik maakt van een dag/nachttarief is die prijs ongeveer €0,22 per kWh.

Beperkingen

Er zijn een paar beperkingen waar je rekening mee moet houden:

  • De regeling geldt voor kleinverbruikers met een stroom aansluiting die niet zwaarder is dan 3×80 ampère. Daarbuiten mag je dus geen gebruik maken van deze regeling en moet je er voor zorgen dat je alle stroom die je zelf opwekt ook direct verbruikt. Als particulier en klein bedrijf val je bijna altijd in de goede categorie. Wil je het zeker weten? Controleer dan de factuur van je energieleverancier, daar staat het op.
  • Waar nu nog een limiet van 5.000 kWh geldt aan te salderen stroom, mag vanaf 1 juli 2013 onbeperkt worden gesaldeerd.
  • Let op! Salderen is verrekenen. Lever je meer stroom terug dan je zelf hebt verbruikt in een jaar, dan krijg je over het deel dat je meer hebt teruggeleverd slechts een zeer beperkte terugleververgoeding van ongeveer €0,08 per kWh of zelfs niets, afhankelijk van je energieleverancier.
  • Je kunt alleen salderen op 1 aansluiting. Dit betekent dat het voor een vereniging van eigenaren niet mogelijk is om de opbrengst van een gezamenlijk systeem te salderen op de aansluitingen van de bewoners. Er staan op twee mogelijkheden voor VVE’s open. Ten eerste kan je het systeem aansluiten op de aansluiting van de centrale voorzieningen van de VVE. Daarnaast is het mogelijk om met een apart systeem, “Herman” genaamd, het systeem aan te sluiten op de aansluiting van individuele bewoners.

Salderen en je stroommeter
Je stroommeter meet hoeveel stroom er wordt teruggeleverd en is de basis voor de saldering. De meeste moderne meters meten teruggeleverde stroom. Sommige echter niet. In dat geval heb je een nieuwe meter nodig.

De oude meters met draaischijven registreren teruglevering niet apart. Daar draait de meter terug als er wordt teruggeleverd. Deze meter saldeert dus eigenlijk zelf. Heb je zo’n “ferraris-meter” controleer dan wel dat de meter ook echt terugdraait en dat ook je telwerk terugloopt als je veel stroom produceert. Doet ie dat niet, vraag dan een nieuwe meter aan bij je energiebedrijf.

Slimme meters zijn meters waar de meterstand door het energiebedrijf op afstand kan worden uitgelezen. Deze meters registreren teruglevering. Daarnaast hebben ze het voordeel dat je er monitoring apparatuur op kunt aansluiten zodat je je eigen verbruik in de gaten kunt houden.

Als je je aanmeld op energieleveren.nl beoordeelt je energiebedrijf of je een nieuwe meter nodig hebt. Als je zonnepanelen hebt is een meterwissel in vele gevallen gratis.

Rekenvoorbeeld
Om te laten zien dat salderen loont, volgen hieronder twee rekenvoorbeelden.

Voorbeeld 1: uw opgewekte zonnestroom is lager dan uw verbruik.
5.000 KWh verbruikt – 4.000 KWh geproduceerd = 1.000 KWh verbruikte energie te betalen. De gemiddelde energieprijs inclusief belasting en BTW ligt op €0,22 per kWh. Dus: 1.000 x €0,22 = €220 Zonder uw opgewekte zonnestroom zou u 5.000 KWh x €0,22 = €880 betalen. U gebruikt 4.000 kWh grijze stroom minder en u bespaart dus jaarlijks €660. Dit bedrag kan in de loop van de tijd stijgen of dalen met de stijging of daling van de energieprijs en beinvloed daarmee het rendement van je zonnepanelen.

Voorbeeld 2: uw opgewekte zonnestroom is hoger dan uw verbruik.
3.000 kWh verbruikt – 4.000 kWh geproduceerd= 1.000 kWh (overproductie). Zonder de zonnepanelen betaalde u 3.000 x 0,22= €660. Met uw zonnepanelen betaalt u niets maar ontvangt u 1000 x 0,08 (gemiddelde terugleveringvergoeding)= €80 van het energiebedrijf. Op jaarbasis bespaart u netto €740. Doordat een deel van opgewekte stroom wordt verrekend tegen de lagere terugleververgoeding levert een zelfde hoeveelheid geproduceerde energie minder financiele besparing op.  1. Carel smits

    Een vraag ik gebruik 8500 kWh per jaar als ik een zonnepaneel koop voor 9000 kwh bij welke energie leverancier ben ik het goedkoopste uit met salderen kompleet 8500kwh
    Mvrgr. Carl smits

Hier jouw reactie

You must be logged in to post a comment.