Installateurs die u een offerte aanbieden voor een zonnestroom-systeem, bouwen deze op uit verschillende onderdelen. Wilt u verschillende offertes met elkaar kunnen vergelijken, dan is het handig om te weten waarop u moet letten. We zetten ze graag voor u op een rijtje.

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Bekabeling
  • Montagesysteem
  • Installatie
  • Extra groep in de meterkast
  • Energiemeter
  • Energie management

Zonnepanelen
U kunt kiezen uit zonnepanelen van A-, B- en C-merken. U doet er goed aan niet alleen op prijs te selecteren. Hoewel A-merken veelal duurder zijn, bieden deze fabrikanten zonnepanelen van hogere kwaliteit en langere levensduur. Wij adviseren u om altijd te kiezen voor een A-merk leverancier. Door te kiezen voor een A-merk, weet u zeker dat uw zonnepanelen uitgebreid zijn getest en gekeurd en bent u verzekerd van het hoogste rendement en een uitgebreide garantie.

Omvormer
De omvormer vormt het hart van de installatie. De omvormer zet de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen om in electriciteit die geschikt is voor het elektriciteitsnet. Welke omvormer u het best kunt gebruiken hangt af van het aantal panelen, de verwachtte opbrengst en de oriëntatie van uw dak. Het kiezen van de omvormer is dus maatwerk!

meter in de meterkast

Bekabeling
De bekabeling verbindt uw zonnepanelen met de omvormer en het elektriciteitsnet. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de grootte en indeling van uw woning. Van een leverancier die uw woning bezocht heeft zult u daarom een meer precieze prijs ontvangen dan van een leverancier waarvan u een offerte via internet heeft aangevraagd.

Montagesysteem
Voor de keuze van het juiste montagesysteem (ook wel de onderconstructie genoemd) zijn een aantal factoren bepalend. Worden de panelen op een plat dak gelegd of worden deze op een dak met een hellingshoek gemonteerd? Van welke dakbedekking is de woning voorzien? Voor elk type dak is er een montagesysteem beschikbaar, zelfs voor woningen voorzien van een rieten kap.

Installatie
De kosten voor installatie van de zonnestroominstallatie lopen uiteen. Let op de volgende zaken: Wordt er een totaalbedrag afgesproken of een uurtarief? Omvat het totaalbedrag alle arbeid of worden er voor een aantal werkzaamheden extra kosten berekend?
Tip: op dit moment vallen installatie kosten op arbeid onder het gunstige 6%-BTW tarief

Extra groep in de meterkast
Veelal dient er in de meterkast een extra groep aangelegd te worden. Uw installateur doet dit voor u.

Energiemeter
In sommige gevallen dient de energiemeter in de meterkast vervangen te worden. Als u over een terugdraaimeter beschikt kunt u, zodra de installatie actief is, zien dat de opgewekte stroom teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet: de meter zal dan terugdraaien. Als u gebruik wilt maken van de nieuwste energie management systemen die u laat zien wat uw verbruik en opbrengst is, dan kiest u voor een slimme meter. Uw leverancier kan u hierbij adviseren. Ook kan hij indien nodig een aanvraag bij de netbeheerder doen voor het vervangen van de meter.

Energie management
Steeds meer leveranciers bieden u een energie management oplossing. Het energie managementsysteem geeft u inzicht in de energie die u zelf opwekt en verbruikt. Bijkomend voordeel is dat het voor uw leverancier mogelijk is om op afstand uw systeem te monitoren. Is de opbrengst op enige moment meer of minder dan verwacht, dan wordt dit door uw leverancier gesignaleerd en zal deze met u contact opnemen. Het energie managementsysteem is vaak een extra optie. Informeer vooraf bij uw leverancier van welke oplossing hij gebruik maakt en welke functionaliteiten het systeem biedt.

Energie management dashboard


Hier jouw reactie

You must be logged in to post a comment.