Veel Nederlanders denken een lekkage makkelijk te herkennen. Staat er een plas water in jouw woning? Dan duidt dit vaak op een lek. Je kunt natuurlijk moeilijk om zo’n plas heen. Denk echter niet dat er ook altijd een plas water ligt bij een lekkage. Nee, want we kennen ook nog de zogeheten onzichtbare lekkages. Er is dan weliswaar sprake van een lek, maar deze wordt niet direct zichtbaar. Toch zijn er wel een aantal zaken waaraan je zo’n lekkage kunt herkennen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje, zodat je direct in actie kunt komen bij een lekkage.

Vochtplekken op muur, plafond of vloer
Een eerste herkenningspunt van een onzichtbare lekkage is een vochtplek. Indien het lek in de muur of vloer zit, ontstaat er vaak een donkere plek. Deze kan na verloop van tijd wat gelig uitslaan. Zie je zo’n vochtplek op jouw vloer of muur? Dan kan er maar zo sprake zijn van een lekkage. Denk nooit dat het wel meevalt, maar onderneem direct actie.

Verlaagde waterdruk
Naast een vochtplek op de vloer of muur herken je een onzichtbare lekkage aan een verlaagde waterdruk. Dit merk je snel genoeg wanneer je de kraan opent. Bij een lager waterdruk stroomt het water immers aanzienlijk minder snel uit de kraan dan gebruikelijk. Is de druk de laatste tijd inderdaad een stuk lager dan je gewend bent? Kijk dan of je ergens sporen van een lekkage kunt vinden.

Spoor een onzichtbaar lek op
Zijn er geen vochtplekken zichtbaar? En is er ook geen sprake van een verlaagde waterdruk? Dan kan er alsnog sprake zijn van een lekkage. Om het zekere voor het onzekere te nemen, raden wij jou aan een professional in te schakelen. Hij kan namelijk lekdetectie toepassen. Hierdoor weet je direct zeker of er al dan niet een lekkage aanwezig is. Een loodgieter gebruikt hiervoor speciale apparatuur, waardoor de bron van een lek zeer nauwkeurig opgespoord kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here