Zonnepanelen worden steeds populairder en zo gek is dat helemaal niet! Zonnepanelen zijn namelijk een hele makkelijke manier om je huis te verduurzamen én een lagere energierekening te hebben. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je je dak wil laten beleggen met zonnepanelen. Daarover lees je meer in dit blog.

Het kostenplaatje

Initieel zijn zonnepanelen vaak een investering, maar je verdient het aankoopbedrag al binnen 6 tot 7 jaar terug. Ook geldt dat hoe meer zonnepanelen je neemt, des te goedkoper ze per stuk zijn. Qua subsidies is er geen landelijk beleid, maar verschilt het per gemeente of je financiële ondersteuning krijgt. Wel kan je de btw van 21% die je betaalt over de zonnepanelen terugvragen.

De plaatsing

Je kunt ervoor kiezen om de montage uit te besteden, maar zonnepanelen plaatsen kan je ook uitstekend zelf doen, mits je een beetje handig bent en geen hoogtevrees hebt. Het is van tevoren wel nodig om na te gaan of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Ten eerste is een dak met een hellingshoek van 35 graden ideaal. Ook heb je met een dak wat naar het zuiden gericht is de hoogste opbrengst, omdat de zon daar het vaakst op schijnt. Daarnaast kunnen zonnepanelen die in de schaduw liggen natuurlijk maar weinig zon opvangen. 

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. De meest voorkomende soorten zijn poly- en monokristallijne zonnepanelen. De eerstgenoemde is vaak blauw van kleur en de prijs ervan ligt een stuk lager. Monokristallijne zonnepanelen zijn zwart en vallen daardoor minder op, maar hier betaal je dus wel meer voor. Daar staat echter wel tegenover dat ze hogere vermogens bieden dan polykristallijne panelen. Overigens verschillen de twee vaak niet in termen van vermogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here