Duurzame energie. Een term dit u bekend in de oren klinkt. Iedere dag worden we met deze vorm van energie geconfronteerd in de actualiteit. Energie raakt “op”. Investeren in duurzame energie van bijvoorbeeld zonnepanelen wordt de dag van vandaag erg belangrijk. We moeten zorg dragen voor de wereld, zorgen voor een schonere wereld waar onze kleinkinderen en achterkleinkinderen hopelijk nog lang kunnen vertoeven. Wat verstaan we onder duurzame energie? Waarom investeren in duurzame energie?

Duurzame energie

Deze term wordt gebruikt omdat de bronnen, zoals zonne-energie, waterkracht, bio-energie of windenergie, niet kunnen opraken. De productie van dit soort energie ten opzichte van het gebruikt van fossiele brandstoffen drukt veel minder zwaar op het milieu door minder uitstoot van CO2. Daarnaast zijn er systemen die warmte produceren door gebruik van omgevingsenergie, zoals een warmtepomp of thermische zonnepanelen. Waarom investeren in duurzame energie?

  1. Toenemende vervuiling: De energieconsumptie zal verder groeien, aangezien het aantal mensen op aarde toeneemt. De uitstoot van schadelijke gassen zal enkel toenemen, door de productie en consumptie van fossiele brandstoffen. De uitstoot van CO2 versterkt het broeikaseffect. Gebruik van duurzame energie vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen.
  1. Uitputting van voorraden fossiele brandstoffen: Uit onderzoek blijkt dat in de loop van de 21ste eeuw de meeste fossiele bronnen uitgeput zullen raken. De voorraden van aardgas, aardolie en steenkool worden schaars. Hierdoor stijgen de energieprijzen en is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar alternatieve energiebronnen.
  1. Economische redenen: Omdat de voorraad van fossiele brandstoffen uitgeput raken is het nu al belangrijk om te investeren in duurzame energie. Wanneer u investeert in bepaalde energiebronnen heeft u recht op premies. Dit geldt momenteel al voor isolatie, zonnepanelen en isolerende ramen.

Verschillende soorten duurzame energie

Het winnen van energie en soorten kunnen verschillen. Windenergie, zonne-energie, bio-energie, geothermische energie en waterenergie. Elke soort energie heeft zijn voordelen en nadelen. Zonnepanelen zijn voor particulieren eenvoudig aan te schaffen. Er zijn in Nederland veel verschillende bedrijven werkzaam die bij je thuis een aantal zonnecellen kunnen installeren (ook voor bijvoorbeeld een warmteboiler).

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here