Zonnepanelen zijn een uitstekende investering voor het milieu én je portemonnee. Maar een veelgestelde vraag is: wat kosten zonnepanelen nou precies? Op deze pagina gaan we dit voor je verhelderen, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten én de opbrengsten. 

Wat krijg je voor je geld?

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, betaal je niet alleen voor de panelen zelf. Ook de omvormer (die de zonne-energie omzet in bruikbare stroom), de installatie, en het onderhoud zijn onderdeel van de totaalkosten. Daarnaast kunnen de kosten variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type paneel dat je kiest.

Kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren goedkoper geworden, maar ze vormen nog steeds een aanzienlijke investering. De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren.

  • Aantal panelen
  • Type
  • Merk

Om je een nog beter beeld te geven, hebben we een tabel gevonden met de gemiddelde kosten voor het laten installeren van zonnepanelen. 

 

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld jaarverbruik Vereiste Wp (kWh/0.85) Prijsindicatie*
1 2.500 2.942 €4.100,- tot €4.800,-
2 3.000 3.530 €4.800,- tot €5.600,-
3 3.500 4.118 €5.600,- tot €6.700,-
4 4.000 4.706 €6.700,- tot €7.400,-
5 4.500 5295 €7.400,- tot €8.300,-
6 5.000 5.883 €8.300,- tot €9.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor zonnepanelen. De prijzen kunnen altijd variëren op basis van specifieke factoren. Bron: https://www.bouwadviseur.be/zonnepanelen/zonnepanelen-prijs/

Subsidies en teruggave van belasting

De overheid stimuleert het gebruik van zonne-energie met verschillende financiële voordelen. Zo kun je de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst. Ook zijn er soms lokale subsidies beschikbaar die de investering in zonnepanelen aantrekkelijker maken.

Besparingen op je energierekening

In het begin, wanneer je je zonnepanelen aanschaft, zijn de kosten natuurlijk hoog. Maar op lange termijn kunnen zonnepanelen flinke besparingen opleveren. Door zonne-energie te gebruiken, verlaag je je maandelijkse energierekening. Bovendien kun je overtollige energie terugverkopen aan de energiemaatschappij, wat de opbrengsten nog meer verhoogt.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van de begin kosten, de hoeveelheid energie die ze opwekken, en de besparingen op je energierekening. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 6 en 9 jaar. Zodra de zonnepanelen zijn terugverdiend, is alle opgewekte energie pure winst!

 

Het is belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken voor de waarde van de investering in zonnepanelen. Je helpt niet alleen mee aan een duurzamere wereld, maar na verloop van tijd ga je ook daadwerkelijk geld besparen. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here