Zonnepanelen worden steeds populairder. Niet gek ook; ze kunnen je immers veel geld besparen op de lange termijn! Het kopen van zonnepanelen is stap 1. Vervolgens zullen ze nog op je dak bevestigd moeten worden. Veel mensen laten dit direct door een bedrijf uitvoeren. Wanneer je een beetje handig bent kun je dit echter ook zelf. Bespaard weer geld! Waar je hierbij precies rekening mee moet houden, leggen we uit in dit artikel!

 

Schuin of plat dak?

Het eerste wat je zult moeten bepalen is of het gaat om een schuin dak of een plat dak. Platte daken zijn namelijk een stuk eenvoudiger als het gaat om zonnepanelen installeren. Zonnepanelen zijn vrij zwaar, dus het is lastig deze goed te plaatsen terwijl je ook nog je evenwicht bewaard. Een extra risico is dat zonnepanelen onder spanning kunnen komen wanneer de zon schijnt, ook als ze nog niet aangesloten zijn! Hierdoor kan er een schokeffect ontstaan. Voor je eigen veiligheid is het dus verstandig om bij het plaatsen van zonnepanelen gebruik te maken van een steiger in plaats van een trap. Deze zorgt ervoor dat je stabieler staat, en je niet makkelijk kunt vallen. Je kunt een basic line rolsteiger kopen bij Rolsteiger.net.

Andere benodigdheden

Naast de zonnepanelen en een steiger zijn er diverse andere spullen die je nodig hebt. Denk aan een omvormer, bevestigingsmateriaal (zoals haken en rails) en alle vereiste bekabeling. Zorg dat je alle spullen verzamelt voor je begint.

De ligging

Zowel bij een schuin dak als plat dak zul je de ligging van de zonnepanelen moeten bepalen. Ga je ze horizontaal of verticaal leggen? En ga je ze aan de ene kant van het dak plaatsen of aan de andere kant? Het belangrijkste is hierbij dat de zonnepanelen naar de kant liggen waar het meeste zon vandaan komt in de zomer. Zo absorberen ze immers het meeste zonlicht!

Goed vastmaken

Naast de goede ligging, is het vooral erg belangrijk dat de zonnepanelen goed vast worden gemaakt. Op hoogte vangen ze namelijk continu veel wind. Het laatste wat je wilt is dat de dure zonnepanelen los komen en bovenop je auto vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here